Töihinpalaajan niksinurkka

Töihin orientoitumiseen ja yleiseen lomalta paluun tasaukseen on muutama yleispätevä ja kokeiltu niksi.

Heikki Närvänen
Siirry sisältöön

Lomat on lusittu ja kohta viimeinenkin jälkikesällä vuosilomaillut on jo takaisin työpöydän ääressä. Jotkut meistä ovat paahtaneet töissä jo viikkoja (elleivät pidempään. Jos lomalla on onnistunut irrottautumaan töistä kunnolla (ja tämä on hyve! Tavoite kerrassaan!), voi töihin paluu olla hetken aikaa irrallisten palojen haalimista. Mihinkäs sitä nyt ekana tarttuisi. Työsähköposti tukossa jo valmiiksi, kalenteri täyttyy ja priorisoida pitäisi.

Toisilla motivaatio tarttua jälleen töihin tulee luonnostaan. Sitä on oikein odottanut: mielekästä, mieluista tekemistä ja työtä. Joillakin taas motivaatiota pitää hetken houkutella, tai ainakin töihin orientoituminen ottaa hetken. Ota siis sille aika, ei se ole häpeäksi!

Töihin orientoitumiseen, lomaltapaluun rekyylin ehkäisyyn ja yleiseen lomalta paluun tasaukseen on kuitenkin muutama kokeiltu niksi, joita käyttää nimenomaan työpaikalla. Eli töihinpalaajan niksinurkka, olkaa hyvät!

1. Ihailijan tuoli

Mikä jäi keväällä (tai viime viikolla/edellisellä työpätkällä) mieleen onnistumisena ja hyvin tehtynä projektina? Pienikin asia/yksityiskohta riittää. Se, mistä tuli olo, että “job well done”! Palauta se mieleen. Jos on jotakin konkreettista (tiedosto, kuva, nettisivu, asiakkaan kiitos), niin ota se esiin. Ihaile hetki, ota kiinni hyvästä mielestä ja tyytyväisyydestä omaan työhön ja ammattitaitoon. Lue lisää edellisestä bloggauksesta!

2. Suunnittele

Tee suunnitelma tehtävistä töistä, niiden kiireellisyydestä. Moni työ on melkoista jöngleeraamista: suoritettavia ja tehtäviä on usein paljon. Osa jäi kesken ennen lomaa, ja uusia pöydällä odottamassa. Älä heitä heti kärkeen kaikkia kymmentä palloa ilmaan, vaan käytä tovi sen listaamiseen, missä järjestyksessä alat töitä tehdä. Sen jälkeen yksi asia kerrallaan.

3. Kirjaa plussat

Mikä työssäsi on kivaa? Unohda kaikki epäkohdat. Tee kolmen-viiden kohdan lista asioista, joista työssäsi nautit tai pidät. Vastuullisuus? Vapaus? Luovuus? Joustavuus? Kirjaa vain parhaat kohdat ja pistä se muutamaksi päiväksi itsellesi esille: vaikkapa muutama postit-lappu työpöydälle.

4. Tauota töissä!

Aivot tarvitsevat breikkejä: pidempiä, lomankaltaisia, mutta myös pitkin päivää. Syyttä ei eteläässä pidetä siestoja — niiden taustalla on muutakin kuin vain kuuma iltapäivä. Lepojen ja taukojen vaikutukset aivotoimintaan, yleiseen terveyteen ja ihmisen tehokkuuteen ovat tutkitusti kiistattomia. Kouluissakin oppituntien perässä on välitunti — vuosikymmeniä on osoitettu kansainvälisin tutkimuksin, että vapaan leikin välitunnit edistävät oppimista, eivät hidasta sitä. Miten tämä ei toimisi aikuisenkin kanssa? Ota luova tauko, jos suinkin pystyt. Nosta jalat ylös, pistä silmät kiinni. Kuuntele musiikkia. Huokaise.

5. Kehu ja kaveeraa!

Sosiaaliset suhteet ovat työyhteisön voimavara ja energiapankki. Kehu taas muuttaa maailmaa ja omaa tapaa katsoa sitä.
Huomaa pienet hyvin tehdyt asiat töissä. Ota tavaksi etsiä joka päivästä jokin positiivinen asia, jonka annat palautteena työkaverille. Työstä, projektista, uudesta vaatteesta, iloisesta aamutervehdyksestä… Kyllä niitä piisaa.
Tai vaihtoehtoisesti parin päivän projektina voit kehua kaikki työn ulkopuolellakin, mistä koet iloa. Voi olla, että alkuun pitää etsimällä etsiä, mutta pian se luonnistuu. Se saattaa mullistaa elämää. Kehujen vaikutuksesta voit lukea enemmän Mari Kahilan mainiosta artikkelista
täältä.

Kehumisen taktiikasta, merkityksestä ja keinoista tulossa syksyllä kokonaan oma bloggauksensa!
Ja hei, kokeile yhtä tai kahta näistä myös viikonlopun jälkeisen maanantain hitauteen.
Iloista ja tekevää työsyksyä!